Estelle-nytt: Televerket backade ur

2012-03-20 13:25  
Prinsessan Estelle. Foto: Kungahuset.se

Under prinsessan Estelle-yran i i månadsskiftet februari-mars hittade Ny Teknik en gammal varumärkesregistrering av Televerket för namnet Estelle. Forskning inleddes och spekulationer gjordes men först nu kan vi redovisa sanningen.

Televerket sökte redan 1984 varumärkesregistrering av namnet Estell hos Patent och registreringsverket.

När Ny Teknik frågade gamla Televerksveteraner vad det kunde ha handlat om gick gissningarna till att det kunde vara namnet på en av de många fasta telefonapparater som Televerket lanserade vid den här tiden.

- Telefonapparaterna frisläpptes ju på marknaden 1985 och Televerket ansträngde sig att hänga med. Man lanserade bland annat Diabelle, en amerikansk telefon som har ett liknande namn. Den finns utställd på Tekniska museets fina utställning, tipsade överingeningenjör Johan Martin-Löf, veteran på Telia.

Och professor Bertil Thorngren, som var dåvarande Televerksgeneralen Tony Hagströms närmaste man under många år, var inne på samma linje.

- Under en period var det en ganska hektisk lansering av nya telefonmodeller. Man lade ut designuppdrag på Konstfack och pendlade till Hongkong och Taiwan för att få dem tillverkade. Och så marknadsförde man den under olika egennamn, sa Bertil Thorngren till Ny Teknik.

Läs om det här.

Men i dag, den 20 mars kom ett mejl från Johan Martin-Löf till Ny Tekniks redaktion med korrekta fakta i målet.

- Jag har jagat vidare i seniorkollektivet. Men sedan gick jag själv in i Patentverkets databas. Där framgår det att Televerket drog tillbaka sin ansökan om registrering av Varumärket Estelle i november 1984.

- Ärendet avskrevs också månaden därpå. Någon registrering blev det alltså aldrig då. Min slutsats är att Televerket helt enkelt inte fick användning för namnet Estelle, skriver Johan Martin-Löf i mejlet.

Och han avslutar:

- Alla efterforskningar om Estelle avbryter jag därför. Men om ni har andra undringar om telehistoria, så hjälper jag gärna till.

Som Ture Sventon brukar säga: Ett intressant fall på det hela taget.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer