Esrange: Risk att ryska rymdfarkosten inte brinner upp

2015-04-30 12:28  

Svenska rymdraketbasen Esrange står redo att hjälpa till med att kontakta den ryska fraktfarkosten Progress. <br/> – Vi har folk i beredskap nu, säger teknikutvecklingschefen.

Progress skulle transportera utrustning till den Internationella rymdstationen ISS, men markkontrollen i Kazakstan tappade kontakten med farkosten direkt efter start i tisdags.

Den europeiska rymdorganisationen Esa har frågat svenska Esrange om de kan hjälpa till att försöka få kontakt med farkosten.

- De gick ut och frågade de organisationer och företag som de jobbar med om någon kunde ta emot och sända på det lite udda lågfrekventa VHF-bandet. Eftersom vi har raket- och ballongverksamhet på Esrange har vi sådana tekniska system, säger Lars Poromaa, chef för teknisk utveckling på Esrange.

Nu väntar Esrange på mer information om exakt vilken frekvens signalen ligger på, hur den ska avkodas och hur farkostens beräknade ursprungsbana ser ut. Därefter kommer Esrange att göra en bedömning av om dess tekniska system kan klara uppgiften.

- Vi behöver få en formell begäran och detaljerna för att utföra uppdraget. Vi har folk i beredskap nu, får vi informationen kommer vi att åka ut och börja jobba, säger Lars Poromaa.

Hur ser du på era möjligheter att lyckas få kontakt med farkosten?

- Det är svårt att säga eftersom farkostens tillstånd är okänt. Det kan hända att alla elsystem har slagits ut, då kommer det inte att finnas någon signal. Men om man kan spåra signalen och följa den kan man räkna på banan var farkosten gör en reentry. Det finns en risk att allt inte hinner brinna upp, jag gissar att det blir uppdraget, att kartlägga var det kan bli ett nedslag, säger Lars Poromaa.

Signalen bedöms ligga på cirka 160 megahertz, vilket är en rysk standard.

Varför tror man att ni skulle kunna få kontakt med farkosten på VHF-bandet om ryssarna inte har gjort det?

- Man vill nog att fler stationer ska vara med och leta. Farkosten har tappat sin bana och om man söker i ett stort fönster kanske det är större möjligheter att lyckas om fler anläggningar söker, säger Lars Poromaa.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer