ESA:s sond Bepicolombo ska avslöja Merkurius hemligheter

2018-10-22 07:24  
Här lyfter Ariane 5-raketen med rymdsonden BepiColombo från Kourou i Franska Guyana. Foto: ESA/TT

Rymdfarkosten Bepicolombo har lämnat Jorden på väg mot planeten Merkurius med en Ariane 5-raket från europeiska rymdmyndigheten ESA:s anläggning i Kourou.

Bepicolombo är den första europeiska rymdfarkosten som skickas till Merkurius, solsystemets minsta och också minst utforskade planet, skriver ESA i ett pressmeddelande. Det handlar bland annat om att utforska planetens yta och dess inre.

"Utöver att fullborda den utmanande resan kommer detta uppdrag att ge mycket till vetenskapen. Det är tack vare det internationella samarbetet, och årtiondena av ansträngningar och expertis hos alla som är involverade i utformningen och byggandet av denna otroliga maskin, som vi nu är på väg att undersöka planetens Merkurius mysterier", säger ESA-chefen Jan Wörner i pressmeddelandet.

Läs mer: Nasa skickar sond till solens korona

Två sonder

ESA driver projektet med sin japanska motsvarighet Jaxa, och ombord finns två separata rymdsonder som ska samla in information.

Bepicolombo drivs av solpaneler och med hjälp av gravitationen från olika himlakroppar. 2025 kommer sonderna att gå in i Merkurius atmosfär, men även under resan fram till dess kommer en del instrument att samla in data, bland annat om Venus, som också passeras.

Läs mer: Elon Musk avslöjar tidsplan för Space X rymdbas på Mars

Utmanande omständigheter

Bepicolombo kommer att bekämpa både extrem kyla på minus 180 grader och hetta kring 450 grader under sin långa resa.

"En av de största utmaningarna är solens enorma gravitation, vilket gör det svårt att placera en rymdfarkost i en stabil omloppsbana runt Merkurius. Vi måste ständigt bromsa för att säkerställa ett kontrollerat fall mot solen", säger Andrea Accomazzo, driftschef vid Bepicolombo, i pressmeddelandet.

Läs mer: Jakten på planet X – The Goblin – intensifieras

Bromsningen sker med jonraketmotorer, som är svaga men som kan användas under lång tid.

Mer om: Rymden Sond

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer