ESA ger kraft åt astronauter på långresa

2013-01-29 15:07  
Förslag till utseende på Orion. Foto: ESA

Europeiska rymdorganet ESA ska hjälpa Nasa med framdrivningen av Orion, en rymdfarkost för riktigt långa resor med astronauter.

Orion ska göra en första obemannad resa till månen och tillbaka 2017, där farkosten ska inträda i jordatmosfären vid hastigheten 11 km/s.

ESA ska utveckla en variant av den drivmodul som används i transportfarkosten ATV, Automated Transfer Vehicle. Den drivmodulen ska sitta i direkt anslutning till Orions besättningskapsel, och kommer att svara för framdrivning, kraftförsörjning, temperaturkontroll, samt svara för vattenframställning.

Några år efter 2020 hoppas Nasa kunna skicka Orion på uppdrag med astronauter. Farkosten kan rymma fyra eller sex astronauter, och ska vara användbar för resor till månen eller till Mars.

ATV har använts för att skicka förnödenheter till rymdstationen ISS vid tre tillfällen. När ATV dockat automatiskt till ISS har farkosten även kunnat användas för att justera rymdstationens omloppsbana eller ändra bana för att undvika kollisioner med rymdskrot.

Håkan Abrahamson

Mer om: Orion Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer