Ersättare för Soyuz och raketpulsmotor i rysk rymdsatsning

2015-08-31 15:03  
Vladimir Solntsev, vd för Energia, visar den nya ersättaren för rymdkapseln Soyuz. Nu utlyser han en namntävling för kapseln. Foto: Energia

Det ryska rymdföretaget Energia utlyser en namntävling för den nya rymdkapsel som ska ersätta trotjänaren Soyuz och planerar en ny motor baserad på pulsdetonationer.

Den nya rymdkapseln ska ha plats för fyra personer, i stället för tre som i den nuvarande Soyuz, en trotjänare som utvecklades redan under sovjetperioden.

Energia utlyser nu en tävling om vad den nya kapseln ska heta. Tävlingstiden sträcker sig mellan 30 augusti och 2 november.

Den nya kapseln ska kunna återanvändas upp till tio gånger och ska byggas i kompositmaterial. Både gods och människor ska kunna transporteras i kapseln, exempelvis till rymdstationen ISS eller till framtida månbaser.

Kapseln kommer att kunna flyga självständigt i 30 dygn och ska kunna dockas vid rymdstationen i upp till ett år. Vikten uppgår till 9 ton och längden är 6,1 meter.

En tänkbar bärraket är tyngdlyftaren Angara A5V.

Men Energia planerar också att utveckla en helt ny raketmotor baserad på en princip som utvecklades av vetenskapsmannen Yakov Zeldovich redan 1940. Den baseras på att motorn drivs genom upprepade detonationer där bränslet självantänder. Beräkningar visar att en sådan motor blir betydligt effektivare än dagens raketmotorer med kontinuerlig förbränning.

Enligt chefen för Energia, Vladimir Solntsev, ska man genomföra prov med en sådan motor, där man når temperaturer på 6000 °C i förbränningskammaren, någon gång i början av nästa år.

Håkan Abrahamson

Mer om: Soyuz Rymdfarkost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer