Enkelt spara flygbränsle

2009-04-17 13:27  

Med enkla medel är det lätt att spara flygbränsle och minska koldioxidutsläppen. Air India minskade bränslekostnaden med 80 miljoner kronor på ett halvår med lite smart tänkande.

Utan några motorförändringar eller andra tekniska ingrepp har det indiska flygbolaget Air India lyckats sänka sin bränslekostnad med 80 miljoner kronor det senaste halvåret.

Besparingen är bekräftad av flygorganisationen International Air Transport Association, IATA, skriver India Times.

De sänkta kostnaderna är resultatet av en lång rad mindre förändringar som handlar om att tänka nytt och lite smartare.

För att minska flygplanens startvikt har man bytt ut severingsvagnarna och proviantskåpen mot lättare konstruktioner. Även vattenmängden som tas ombord har kunnat reduceras.

Dessutom har den mängd extrabränsle som tankas för oförutsedda händelser minskats från fem till tre procent av den totala bränslemängden.

En hel del bränsle har även kunnat sparas på marken både innan och efter en flight.

Den lilla extramotor, APU, som ger kraft till planet innan de stora motororena körts igång har också använts sparsamt. Istället har planen utnyttjat den elkraft som kan levereras från flygplatsen.

När planen körs på marken innan och efter start har två enkla åtgärder införts. Då det går bogseras planen istället för att använda sina egna jetmotorer. När inte det funkar körs bara en av planets motorer fram till startuppställningen och efter landning.

Vid sidan av att spara pengar bidrar den minskade bränsleåtgången till en sänkt miljöpåverkan. Enligt Air Indias beräkningar minskar utsläppen av koldioxid med 145 000 ton räknat på ett år, skriver India Times.

En del av bränslebesparingen beror även på att flygbolaget börjat använda så kallad ”grön inflygning” där glidflygning med lågt motorpådrag görs sista sträckan in mot landningsbanan.

Med ett nytt system för flygplaneringen som nu utvecklas hoppas Air India kunna minska bränsleförbrukningen med ytterligare 1,3 miljarder kronor per år.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt