En väldans massa järnvägshjul

2016-12-03 09:28  

Surahammar har i 150 år, tillverkat hjul för järnvägens spår. Nu tågar Japan in, i form av lean, men hjultraditionen består.

Järnvägshjul från Surahammarfabriken sitter på nästan alla tåg som rullar i Sverige. Ny Teknik besökte i höstas den anrika fabriken som satsar mot framtiden med mer leananpassad tillverkning, en process med inspiration från den japanska fordonsindustrin.

Några robotar finns inte i fabriken och bara ett fåtal nya och avancerade fleroperationsmaskiner. Mycket av hjultillverkningen går till på ungefär samma sätt som det alltid gjort, konstaterade Ny Tekniks reporter Fredrik Karlsson.

Läs reportaget: Lean ska lyfta Surahammars anrika industri

Det är det italienska företaget Lucchinis svenska dotterbolag som sedan 15 år driver verksamheten. Tillverkningen har drivits i olika regi, bland annat som en del av Asea, men startades av Surahammars bruk för 150 år sedan. Fabriken har alltså legat på bruksområdet så länge den har funnits.

Hjulkalendern

I Ny Tekniks hjuliga serie lyfter vi varje dag fram till julafton upp något kul på hjul. Har du tips på fordon som borde vara med? Mejla ada.fredelius@nyteknik.se.

Anna Orring

Mer om: Järnväg Jul

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer