En skola av gamla bildäck

2012-09-26 09:33  

Den kallas ”Tyre School” och ligger strax utanför östra Jerusalem.

Skolan har byggts för Jahalin-beduinernas barn, en grupp flyktingar som lever vid huvuvägen mellan Jerusalem och Jeriko på Västbanken. När Israel byggde barriären mot de palestinska områdena hade barnen inte längre möjlighet att komma till sin gamla skola. I stället hänvisades de till en skola i Jeriko. Men det var långt dit, och det var farligt för de små barnen att vänta på skolbussen vid kanten av den hårt trafikerad vägen.

Den italienska hjälporganisationen Vento di Terra (Jordens vind) tog saken i egna händer och beslutade att bygga en ny skola åt barnen. Så kläckte man idén att bygga skolan helt av gamla bildäck, som sedan putsades med kalkbruk. Det gav en bra isolering mot både värme och kyla.

Nu är bara frågan om ”la Scuola di Gomme” får stå kvar eller om den måste rivas. Detta sedan israeliska bosättare på Västbanken har anmält den som svartbygge.

Mer på Vento di Terras webbsajt.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer