En nypa gris vanlig ingrediens

2010-10-04 11:39  

Christien Meindertsma har de senaste tre åren följt en gris öde. I sin andra bok Pig 05049 beskriver hon 185 olika användningsområden där grisen dyker upp.

Under resans gång mötte hon uppfödare och slaktare. Men till hennes förvåning sprang hon även på aluminiumproducenter och vapentillverkare som nyttjade grisen till sina produkter.

- I badrummet hittar du grisen i bland annat tvål, schampo och tandkräm, säger Christien Meindertsma, under en presentation på Ted. 

Den grisen hon följde hamnade bland annat i en bröddeg. Mer bestämt så hamnade grisens hår i en tillsats som används för att stärka degen.

Grisens ben hamnade i tyska tågbromsar som delvis består av aska från grisben. Andra grisar hamnar i målarfärg, sandpapper och målarpenslar. De delar av grisen som inte går till ett direkt användningsområde slösas inte bort utan används till förnybar energi.

Läs resten av artikeln på tidningen Affärsvärldens nätupplaga

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer