En hjärna lika kraftfull <br/>som alla datorer

2011-02-15 11:39  

Forskare har räknat ut hur mycket information som världen överfört, processat och lagrat sedan 1986. Människans hjärna mäter sig väl med jordens alla datorer tillsammans.

1986 hade världens alla miniräknare tillsammans en större beräkningskraft än vad superdatorerna, stordatorerna eller persondatorerna hade vid den tiden.

Det sägs i en rapport från forskarna Martin Hilbert och Priscila López vid University of Southern California som citeras av Ars Technica.

Forskarna har undersökt hur all världens information har överförts, processats och lagrats mellan 1986 och 2007. När det gäller lagring har de granskat allt från böcker och filmrullar till mobiler och datorer och räknat om innehållet till måttenheten Megabyte.

För bara elva år sedan fanns 70 procent av all tillgänglig information lagrad på analoga videoband. Av den information som år 2000 lagrades digitalt var cd och minidisc det viktigaste mediet. De innehöll dubbelt så mycket data som fanns på samtliga persondatorers hårddiskar.

2007 var läget förändrat. Då var det just persondatorernas hårddiskar som blivit de enskilt största datalagrarna och rymde drygt tio gånger mer än världens samtliga cd. Samtidigt hade andelen information som fanns på de analoga videobanden minskat till sex procent.

Utvecklingen av två-vägskommunikationen har också varit dramatisk. 1986 stod telefoner i de fasta analoga näten för 80 procent av alla information som förmedlades. En andel som hade sjunkit till två procent år 2000. Då stod fasta internetuppkopplingar för hälften av all tvåvägskommunikation i världen. En andel som idag ökat till 97 procent, enligt Ars Technica.

1986 när miniräknarna hade 40 procent av all datorkraft i världen var persondatorernas andel 33 procent. Den ökade till 86 procent år 2000. Men då började spelkonsolerna göra sitt intåg och 2007 hade de 25 procent av världens samlade datorkraft. Det medförde att persondatorerna backade med 20 procentenheter fram till det året.

När det gäller superdatorer så är deras samlade beräkningskapacitet knappt mätbar jämfört med persondatorernas, enligt Ars Technica.

Forskarna har även vågat sig på en jämförelse mellan den mänskliga hjärnan och världens samlade datorkraft. 1987 var den 6,4 gånger tio upphöjt till 18 operationer per sekund. Ungefär lika många nervimpulser som en enda hjärna kan hantera på samma tid.

När det gäller lagringskapacitet är det även där dött lopp mellan människa och maskin. Den informationsmängd som finns lagrad i en vuxen människas DNA är ungefär den samma som finns i jordens alla böcker, tidningar, videoband, hårddiskar och övriga media.

Rapporten som Ars Technica refererar till heter ”The World’s Technological Capacity to Store, Communicate, and Compute Information” och kan köpas via tidskriften Sciences webbplats. Men där finns även en referensskrift på 254 sidor att hämta hem gratis. I den finns exempelvis tabeller och diagram som visar hur vår informationshantering förändrats genom åren.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer