En hektar radioteleskop ska leta utomjordingar

2000-04-19 13:00  
Den första prototypen till ett nytt jätteradioteleskop för att lyssna efter intelligenta signaler från rymden presenterades den 19 april av Seti-institutet (Search for Extraterretrial Intelligence) och universitetet i Berkeley. Det nya projektet går under namnet "1hT" - enhektarteleskopet. Det ska bestå av 500 sammankopplade parabolantenner som tillsammans ger en antennyta motsvarande en hektar.

Enhektarteleskopet som det kommer att se ut

Prototypen som visades upp var endast avsedd att demonstrera principen för det framtida teleskopet, och bestod av sju sammankopplade fyrametersparaboler av den typ som används kommersiellt för satellitmottagning. Tanken är att kunna använda vanliga masstillverkade konsumentprodukter som redan finns på marknaden för att få ner priset på den jättelika anläggningen.

När enhektarteleskopet blir färdigt någon gång runt 2004 kommer det att vara ett av de största radioteleskopen i världen. Men då är det dags för projekt "1km2T" - enkvadratkilometerteleskopet. En sådan anläggning skulle bli så känslig att den skulle kunna ta in vanliga jordiska tevesändningar på tiotals ljusårs avstånd.

Det är nu 40år sedan astronomen Frank Drake första gången riktade sitt radioteleskop mot himlen för att lyssna efter en utomjordisk civilisation. Sedan dess har man sökt med allt större och kraftfullare teleskop över stora delar av himlavalvet, men fortfarande helt utan resultat. Vad beror det på? Finns det ingen därute? Eller beror tystnaden bara på att vi letar med fel verktyg?

Tänk om utomjordingarna använder en helt annan teknik än radiovågor för att kommunicera?

Det undrar Seth Shostak, fysiker och en av cheferna på Seti-institutet. Seti har koncentrerat sig på att leta efter signaler i radio- och det infraröda området. Sådana signaler färdas visserligen med ljushastigheten 300 000 km/s, men ändå med snigelfart sedda ur ett kosmiskt perspektiv.

Kanske använder eventuella utomjordiska civilisationer helt andra kommunikationsmetoder. För om det finns snabbare alternativ, vem vill vänta i åratal på att ett meddelande ska nå ens den närmsta stjärnan?

Kanske är det är så tyst därute bara för att vi ännu inte har uppfunnit de rätta verktygen för att kunna lyssna. Men tills vi kommer på något bättre får vi använda vad vi har.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer