En eldfängd historia - julbocken brann igen

2016-11-28 13:28  
Foto: Alf Linderheim / N / IBL

Gävlebocken brann i år också. Tidigare år har Ny Tekniks läsare gnuggat geniknölarna för att skydda det klassiska julpyntet.

I år skulle julbocken i Gävle ha skyddats från försök till vandalisering med hjälp av smart kameraövervakning och vakter på plats. Det räckte dock inte för att skydda bocken, som även i år, sitt femtionde brändes ner. Enligt P4 Gävleborg kastade gärningsmannen ett brinnande föremål mot bocken och försvann sedan från platsen.

Redan 2014 bad Ny Teknik sina läsare om tips för hur Gävlebocken skulle kunna skyddas. Tipsen rörde allt från tekniktunga lösningar som att ersätta den fysiska bocken med ett hologram, till mer lättgenomförda som att bygga den i betong i stället för halm. Gävlebockens talesperson gjorde dock klöven ner till förslagen. Även det året brann bocken.

Det blir ingen ny bock i år. Dock, inför julen år 2017, vilka är era bästa tekniktips för att skydda Gävlebocken? Skriv svaret i kommentarsfältet.                        

Mer om: Julbocken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer