Elon Musks Tesla reser mot Mars – så kan du följa färden

2018-02-14 10:27  
Via sajten whereisroadster.com kan du följa Teslans resa mot Mars. Foto: TT / whereisroadster.com

Elon Musks Tesla Roadster fortsätter sin resa mot Mars med ”Starman” i förarsätet. Så här kan du följa bilens rymdresa.

Den 6 februari dundrade den iväg, Space X-raketen Falcon Heavy. Det fanns mycket som var intressant med avfyrningen. Världens största kommersiella raket skickades upp i rymden, två raketboosters landade med extrem precision. Och i lasten fanns en Tesla med en provdocka i förarsätet, vid namn ”Starman”. Elon Musk såg dessutom till att det finns ett hemligt meddelande på kretskortet. Det står ”Made on Earth by humans”. Alltså ”Bygg på Jorden av människor”.

Bilderna från när Teslan befinner sig i omloppsbanan är smått surrealistiska, och tråkigt nog varade bilderna därifrån bara i några timmar. Men det finns ett sätt att fortsätta följa ”Starmans” färd mot Mars. Tack vare ”Nasa jpls Horizon”-systemet kan vi hålla koll på Roadstern och dess interplanetära resa.

Rymdnörden, som han kallar sig, Ben Pearson snickrade med hjälp av det ihop den eminenta sajten whereisroadster.com, som håller koll på var Teslan befinner sig i rymden.

Läs mer: Så här såg det ut när Space X sköt upp Falcon Heavy

I skrivande stund befinner sig Teslan 2,2 miljoner kilometer från Jorden och rör sig i en hastighet om 11 000 kilometer i timmen. Men den har en lång resa kvar, 229,2 miljoner kilometer till Mars.

Viktor Krylmark

Mer om: Tesla Space X

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer