Elon Musk: Liten chans att lyckas göra ai säkert

2017-11-24 07:21  
Ai-skeptikern Elon Musk varnar för ai – igen. Foto: IBL

Vi har fem till tio procents chans att kontrollera en generell artificiell intelligens, säger Elon Musk i ett tal till sin personal.

Nu har han gjort det igen, Elon Musk. Varnat för artificiell intelligens. Robotarna kommer att bli smartare än människan – vi är chanslösa, brukar det låta. Tesla-chefen Elon Musk har också tidigare pratat om att ai kommer att leda till ett tredje världskrig.

Den här gången samlade en av världens största ai-skeptiker personalen i sitt nystartade företag Neuralink. I talet säger han att de ”kanske har fem till tio procents chans att lyckas” bygga en säker ai. Det framgår i ett långt porträtt av Musk som publicerats i Rolling Stone.

Vad Nueralink pysslar med? Det är en startup som jobbar med att ta fram ”neural lace” – ett implantat som ska göra att människor kan styra datorer med tankekraft. Det är en satsning och ett försök från Elon Musk att lyckas tygla ai – innan den vinner över människan och tar över världen. Han vill göra ai ”säkert”.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer