Elnätet avslöjar skurken

2012-12-18 14:38  
Variationer i elnätens frekvens är unika över tiden och kan visa när en ljudinspelning där frekvensvariationen har registrerats är gjord.

Störningar i elnätet registreras i vanliga ljudinspelningar och kan avgöra om de är manipulerade. I Storbritannien godkänner domstolar tekniken som bevis.

Elnäten i exempelvis Sverige och Storbritannien levererar en växelsspänning på 50 Hz som i ljudtermer handlar om ett svagt men hörbart brum på just 50 Hz. Det kan störa ljudinspelningar som ska ha hög kvalitet. Men det är även ett verktyg för polisen att avslöja brottslingar.

Brummet registreras av digitala ljudinspelare även om de är batteridrivna så länge de befinner sig i närheten av en elnätskopplad apparat.

Men frekvensen 50 Hz är inte helt stabil. Beroende av hur hårt nätet belastas varierar frekvensen med några tusendels Hz. Dessa fluktuationer skapar ett mönster som är unikt över tid och om det registreras får man en databas som kan avslöja när en ljudinspelning som registrerat brummet är gjord.

När polisen i Storbritannien undersöker en ljudisnpelning kan de isolera brummet och jämföra det med databasen. Då kan de vid sidan av att få en tidsangivelse även avgöra om inspelningen är manipulerad och ihopklippt av flera olika inspelningar.

Nyligen användes en sådan undersökt inspelning som bevis i en brittisk domstol, skriver BBC.

Polisen hade en ljudinspelning som gjorts vid en illegal vapenförsäljning. Men de misstänkta brottslingarnas försvarare hävdade att polisen hade klippt ihop inspelningar från olika tillfällen för att få fram bevis.

- Vi undersökte inspelningen på olika sätt inklusive frekvensanalysen som visade att inspelningen inte var manipulerad, säger den kriminalltekniska experten Alan Cooper vid Meteropolitan Police till BBC.

Detta bevis blev avgörande i rättegången där de tre misstänkta männen dömdes till sammanlagt 33 års fängelse för sin inblandning i vapenaffären.

Enligt BBC har metoden som heter Electric Network Frequency Analysis börjat användas allmänt i såväl Storbritannien som i andra länder.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer