Elmoppen platsar i axelremsväskan

2009-09-07 14:13  

Byggd av kolfiber och utan kedja, växlar och pedaler har man lyckats banta vikten till under tio kilo.

När elmoppen dessutom kan vikas ihop med några enkla handgrepp är det närmast självklart att den levereras ihop med en axelremsväska – att ta med på tåget, bussen, flygplanet eller upp på kontoret.

”Yikebike” heter elmopeden, som nu demonstreras på cykelmässan Eurobike i tyska Friedrichshafen och börjar marknadsföras i stora delar av världen.

Moppen - eller cykeln - är utvecklad och tillverkad i Nya Zeeland. Den drivs av ett nano-litiumbatteri som inte bara sätter snurr på hjulen utan tar hand om andra funktioner – som bromsar, lysena och en del annat.

Toppfarten är begränsad till 20 kilometer i timman. Att ladda batteriet till hundra procent går på en halvtimma, enligt tillverkaren. Att vika ihop moppen, eller veckla ut den, ska gå på 15 sekunder.

Körställningen är speciell och verkar rätt instabil, åtminstone enligt den videosnutt som finns på Youtube. Men denna instabilitet är en synvilla, inte att oroa sig över, enligt tillverkaren. Man vänjer sig snabbt vid den udda sittställningen, och dessutom är fordonet utrustat med flera detaljer som höjer säkerheten: låsningsfria bromsar, särskilda bromsljus och andra indikatorer.

Hans Dahlquist

Mer om: Elmoped

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer