Elkonsumtion - ett rent nöje

2011-02-24 07:58  
Energiklockan ska erbjuda ett lustfyllt sätt att hålla koll på elförbrukningen.

Energiklockan tickar stadigt på. Toppar och dalar visar när kaffekokaren startar, när ugnen stängs av och när datorn går ner i viloläge.

Den stilrena klockan är ett betydligt charmigare sätt att konfrontera familjens energianvändning än elräkningen. Blå grafer ritas upp och omformas under dygnet. Toppar och dalar som avspeglar elkonsumtionen.

Loove Broms har designat klockan tillsammans med Karin Ehrnberger. Den är en av sex produkter som har tagits fram i forskningsprojektet AWARE. Tanken bakom projektet är att uppmärksamma energianvändningen i hemmet.

- Elkonsumtionen är dold i vardagen och då använder man mer el utan att tänka på det. Vi ville göra det osynliga synligt, säger Loove Broms.

Själva klockan är egentligen en trådlös display, kopplad till en elmätare vid proppskåpet. För att displayen ska vara behaglig att ha i köket eller vardagsrummet lät man sig inspireras av klockor, som ofta placeras just där.

När energiklockan kopplas in första gången så registrerar den maxkonsumtionen, och ställer in en skala som passar just det hushållets toppar och dalar. Skärmen visar de tre senaste varven i lager ovanpå varandra, där det äldsta bleknar bort. På så vis kan familjen se hur energianvändningen förändras från dag till dag.

Den nyfikne kan ändå ställa om klockan så att den visar exakt kilowattförbrukning i siffror. Klockan kan även justeras så att den åskådliggör en minut, en timme eller en vecka per varv. Bedömningen av vad som är en hög eller låg elkonsumtion lämnas sedan åt familjen.

Projektet AWARE drivs av the Interactive Institute i Kista. Energiklockan kommer att kommersialiseras, men finns ännu inte ute i butikerna.

Sara Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt