Elkanoner till framtida stridsvagnar

2014-11-25 12:23  
En elkanon från BAE Systems ska bestycka ett amerikanskt krigsfartyg 2016. Foto: BAE Systems

Nästa generation amerikanska stridsfordon kan beväpnas med eldrivna kanoner.

Den amerikanska armén har kontrakterat vapentillverkaren BAE Systems för att utveckla teknik för nästa generation stridsfordon som ska ersätta den 33 år gamla Bradley Fighting Vehicle.

Ett av förslagen från BAE är att utrusta den planerade Future Fighting Vehicle med eldrivna kanoner, skriver Defencetech. En variant av det vapnet demonstrerades tidigare i år och ska enligt planerna bestycka ett krigsfartyg 2016.

I kanonen finns två parallella längsgående strömförande skenor. När projektilen placeras mellan skenorna skjuts den iväg av det magnetfält som alstras. Hastigheten på projektilen när den lämnar mynningen kan vara så hög som 9 000 km/h och räckvidden upp till 200 km. Den stora rörelseenergin gör att projektilen kan verka i ett mål utan att vara laddad med högexplosiv last.

Men den kanon som nu testats måste skalas ner ordentligt om den ska kunna användas i ett stridsfordon. Ett projekt som BAE Systems anser vara fullt möjligt, skriver IEEE Spectrum .

Ett av de stora problemen att hantera är den enorma mängd energi som krävs för varje skott. Fartygvarianten kräver exempelvis 30 Megajoule vilket inte är något problem för ett kärnkraftsdrivet fartyg men oklart hur den ska alstras i ett stridsfordon.

Dessutom måste elkanonen kunna skjuta iväg flera tiotals skott efter varandra vilket kan vara ett problem då hållbarheten inte är så hög. I tidigare elkanoner har man varit tvungna att serva kanonen efter varje skott då bland annat de strömförande skenorna snabbt eroderar, enligt IEEE Spectrum.

Jan Melin

Mer om: Stridsvagn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer