Elektrisk "dammsugare" renar stadsluften

2013-10-31 11:10  

Ett elektriskt fält drar smogpartiklarna till marken och släpper ner solljuset. Tekniken ska testas i Kina.

Den nederlänska designenr Daan Roosengaarde har utvecklat en metod för att rena stadsluft från smog. Den kan liknas vid en elektrisk dammsugare där en serie nedgrävda elektroder skapar ett elektrostatiskt fält som drar till sig positivt laddade smogpartiklar som kan samlas upp.

I samarbete med luftreningsföretaget Environmental Nano Solutions, ENS, och forskare vid Delft University har Daan Roosengaarde byggt en prototyp som placerades i ett smogfyllt 25 kvm stort rum. Där lyckades dammsugaren skapa ett kubikmeterstort utrymme med ren luft, skriver The Verge.

Nu ska systemet skalas upp och i samarbete med myndigheterna i Beijing ska dammsugaren inom ett år installeras i en park i den kinesiska huvudstaden.

ENS hoppas kunna kommersialisera tekniken för att vid sidan av parker även kunna rena luft vid exempelvis fabriksutsläpp, vägar och inne i byggnader.

Daan Roosengarde tror inte att tekniken kan användas storskaligt för att lösa hela städers problem med luftföroreningar. Tanken är i stället att skapa rena platser som parker där människor kan vistas när smogen lägger sig tät. The Verge skriver att i mitten av oktober var luften i den kinesiska staden Harbin med elva miljoner invånare så förorenad att myndigheterna stängde skolor och större vägar. Sikten i staden var bara 20 meter och den hälsofarliga luften ledde till tomma gator och stängda arbetsplatser. När det var som värst var halten av luftföroreningar 30 gånger högre än vad världshälsoorganisationen WHO anser vara säkra nivåer. Det är under sådana förhållanden Daan Roosengaard hoppas att hans konstruktion kan komma till användning.

<iframe src="//player.vimeo.com/video/77385126" width="468" height="263" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer