Elbussen laddas trådlöst från vägen

2013-02-19 13:27  
Nedgrävda magnetslingor i vägen överför elektricitet trådlöst till bussens batteri som då laddas kontinuerligt under färd. Foto: KAIST

I sommar blir det premiär för bussar i normal stadstrafik vars batterier laddas av magnetfält som strålas ut från vägbanan.

Staden Gumi i Sydkorea blir först i världen med att erbjuda trådlös laddning av batterier i elfordon från vanliga gator. Det skriver Sydkoreas främsta tekniska högskola Korea Advanced Institute of Science and Technology, Kaist, i ett pressmeddelande.

De har utvecklat en egen teknik för att ladda batterier i elfordon via induktion. Alltså ett magnetfält som fångas upp av en spole som då genererar elektrisk ström.

Enligt pressmeddelandet har forskarna lyckat åstadkomma en verkningsgrad på 75 procent för den induktiva energiöverföringen

Induktionsgivarna som får kraften från det vanliga elnätet grävs ner  20 cm i vägbanan. När ett fordon då kör på vägen kan batteriet laddas i stort sett kontinuerligt. Det gör att relativt små och därför billiga batterier kan användas.

Tekniken har tidigare testats för att driva elbilar på golfbanor men har aldrig tidigare byggts in i vanliga befintliga vägar, enligt Kaist.

I Gunmi har 24 km av gatorna försetts med den nya tekniken och två bussar ska sättas i trafik i juli.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer