Elak loppa hotar USA:s apelsiner

2013-03-20 07:03  

Biologisk ingenjörskonst ska rädda Floridas apelsinodlingar.

Allt fler citrusträd i Florida och Kalifornien lider av den fruktade kinesiska åkomman huanglongbing, som gör att apelsinerna inte mognar som de ska utan förblir gröna och förkrympta. Det har visat sig att sjukdomen sprids av den lilla bladloppan Diaphorina citri, även kallad asiatisk citrus­psyllid. Bladlopporna, små halvvingar med en längd på några millimeter, lever på apelsinträdens bladsaft. I sin saliv har de en bakterie vid namn Candidatus liberibacter, och det är den som skadar träden genom att hindra transport av näring i form av olika sockerarter från bladen till roten.

Både bladloppan och sjukdomen kommer ursprungligen från Sydostasien, men har sedan spritt sig via fruktodlingar i Sydafrika och Brasilien till södra USA. Nu hotas hela den amerikanska citrusodlingen. Det är mycket pengar det handlar om. Frusen apelsinjuice är en stapelvara som handlas på råvarubörsen i Chicago.

I USA saknar psylliderna specialiserade naturliga fiender. I ett försök att få bukt med citruspesten har forskare experimenterat med att plantera in bladloppans naturliga fiende, en kinesisk rovstekel med namnet Tamarixia radiata.

Vi får se hur det gått vad det lider.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer