Populärteknik

Ekologiska kontroverser

Det finns alltfler ekologiska varor i snabbköpen. Foto: Kaianders Sempler
Kan vi rädda världen genom att köpa ekologiska och svanenmärkta produkter? Foto: Kaianders Sempler
Peter Sylwan, agronom och vetenskapsjournalist. Foto: Kaianders Sempler
Stefan Jansson, plantforskare vid Umeå universitet. Foto: Kaianders Sempler
Annika Åhnberg, tidigare jordbruksminister. Foto: Kaianders Sempler
Carl-Erik Ehrenkrona, ekologisk odlare. Foto: Kaianders Sempler
Alla vill vara ekologiska. Foto: Kaianders Sempler
Artikelförfattaren i frack. Foto: Kaianders Sempler

Kan man rädda världen genom att välja ekologiska matvaror i snabbköpet? Eller är ekologisk odling i själva verket bara slöseri med åkerareal och resurser?

Publicerad

Det säljs ekologiska livsmedel som aldrig förr. Under 2014 ökade försäljningen av ekovaror med 38 procent, rapporterade webbsajten Ekoweb i förra veckan. 5,6 procent av den totala livsmedelsförsäljningen utgjordes av ekologiska varor för sammanlagt 15,5 miljarder kronor.

Så snabb har ökningen varit att det nu ofta råder brist på ekologiska livsmedel i butikerna. Produktionen kan inte mätta efterfrågan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här