Einstein återfödd

2009-03-10 12:52  

Den mekaniske Albert är utvecklad av robottillverkaren David Hanson i Texas. För motsvarande en halv miljon kronor har han skruvat ihop ett antal motorer, med tillhörande maskineri, på ett sätt som får robot-Einstein att påminna om sin riktige förebild.

Av de 31 motorerna behövs 17 stycken bara för att få den mekaniska Albert att le sitt något gummiaktiga leende. Anletet är för övrigt tillverkat av ”frubber” ett hudliknande och köttigt gummimaterial med ”mänskliga” porer. Och Alberts mustasch och yviga hår går inte att ta miste på.

Gummi-Albert reagerar på omgivningen och kan såväl le som höja ögonbrynen i förvåning. Eller så ser han allmänt besvärad ut när något går honom emot. Tanken är att robot-Einstein ska användas för att forska på hur människan reagerar på olika ansiktsuttryck.

Själv hoppas den mekaniske Albert få föreläsa om sin relativitetsteori för barn, trots att hans tankekraft såväl som vokabulär är något begränsad, jämfört med sin autentiske förebild. Det är i alla fall vad hans konstruktör, David Hanson, tror.

Anders Wallerius

Mer om: Robot Einstein

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer