Populärteknik

Efter Siljan-studie: kratrar gynnsamma för utomjordiskt liv

Forskare har sett spår av uråldrigt liv långt nere i de djupa sprickorna i den så kallade Siljansringen, Europas största nedslagskrater med en diameter av cirka 50 kilometer. Foto: Henrik Drake

Meteoritnedslag kan stimulera kolonisering av annars livlösa planeter. Den slutsatsen drar forskare vid bland annat Linnéuniversitetet efter att ha studerat Siljansringen i Dalarna.

Forskare har sett spår av uråldrigt liv långt nere i de djupa sprickorna i den så kallade Siljansringen, Europas största nedslagskrater med en diameter av cirka 50 kilometer. Kratern bildades för cirka 380 miljoner år sedan efter ett meteoritnedslag, och i dag innefattar kratern bland annat sjön Siljan och Orsasjön.

"Vi undersökte det uppspruckna berget i kraterkanten och noterade små mineralkristaller av kalciumkarbonat och sulfid i sprickorna. När vi analyserade kristallernas kemiska sammansättning stod det klart för oss att vi hittat starka bevis för att de bildats som ett resultat av mikroorganismers aktivitet", säger forskaren Henrik Drake vid Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här