Efter raset – LG lägger ned mobiltillverkning

2021-04-06 07:39  
LG har haft svårt att få lönsamhet i sin mobiltillverkning. Nu uppger bolaget att man kastar in handduken. Foto: John Locher/AP/TT

Sydkoreanska LG slutar att producera och sälja smarta telefoner, meddelar bolaget.

Verksamheten i den ”extremt konkurrensutsatta mobiltelefonsektorn” har gått back i nästan sex år i sträck, och teknikjätten har totalt tappat 5 biljoner won (motsvarande 40 miljarder kronor) på den.

På senare tid har bolagets flaggskeppsmodeller tappat i popularitet och står bara för två procent av världsmarknaden.

Annat var det 2013, då LG var världens tredje största mobiltillverkare efter Samsung och Apple. Bland annat var man tidigt ute med vidvinkelkameror. LG har antytt att man haft planer på en mobiltelefon med en slags utdragbar skärm, men den lär aldrig se dagens ljus _ åtminstone inte under det sydkoreanska varumärket.

Fortsätter att stödja nuvarande modeller ett tag

LG är fortfarande tredje störst i Nordamerika, med en marknadsandel på tio procent.

Försök har gjorts att sälja mobildivisionen till vietnamesiska Vingroup, men enligt en källa bröt förhandlingarna samman då man inte kom överens.

Teknikbolaget ska i stället satsa på att göra delar till elbilar och uppkopplade prylar till bland annat hemmen. Produktionen ska vara avvecklad till juli, men bolaget lovar att fortsätta att stödja nuvarande modeller en tid framöver.

Mer om: LG Mobiltelefoner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer