Efter mobilsuccén: Här är Oneplus nya satsning

2018-09-18 10:37  
Snart får Oneplus mobiltelefon sällskap av en helt ny produkttyp - smarta tvapparater. Foto: Oneplus

Kinesiska mobilfenomentet Oneplus, med svensken Carl Pei bakom rodret, utvecklar en egen smart-tv.

Mobilföretaget Oneplus har rört om rejält i mobilbranschen sedan starten 2013.

Kombinationen av hög prestanda och en låg pris prislapp gjorde att många konsumenter snabbt fick upp ögonen för den första modellen Oneplus One, släppt i juni 2014. När telefon kom kostade den hälften så mycket som Apples och Samsungs toppmodeller.

Sedan dess har sju nya modeller kommit, och bolaget omsatte i fjol 11 miljarder kronor.

"Oneplus fortsätter att imponera med rejäl prestanda till lågt pris", skrev Ny Tekniks reporter Simon Campanello när den senaste modellen Oneplus 6 kom i våras.

Oneplus grundades av fem kinesiska affärsmän och Carl Pei, som har varit ansiktet utåt sedan starten - i alla fall på våra breddgrader.

Carl Pei växte upp i Sverige, började Handelshögskolan i Stockholm men avbröt sedan studierna för att flytta till Kina. Efter att först jobbat för den kinesiska mobiltillverkaren Oppo blev Pei ansvarig för den utlandsriktade delen hos Oneplus.

På grund av Oneplus framgång i mobilbranschen har det länge spekulerats i om bolaget funderar på att expandera till andra produktområden.

Oneplus har redan känt sig för i andra produktsegment. 2015 kom minidrönaren Dr-1 och i våras överraskade Oneplus med ett par trådlösa hörlurar. Men det har inte rört sig om några större satsningar.

Läs mer: Här är allt vi vet om nya Oneplus 6T

Nu står det klart att Oneplus storsatsar på att börja tillverka en egen smart-tv.

Vd:n Pete Lau motiverar satsningen med att smarta tv-apparater är ett område där utvecklingen inte har gått lika snabbt framåt som inom andra produktsegment.

-Medan annan konsumentelektronik har utvecklats och förbättrat våra liv, har tv-apparater förblivit konventionella och besvärliga, säger han.

Det är ännu oklart hur långt Oneplus har kommit i utvecklingen av sin smarta tv. I nuläget saknas dessutom lanseringsdatum.

Kalle Wiklund

Mer om: Oneplus Smart-tv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer