Efter brinnande klotet – nu har spår av sällsynt bolid hittats

2021-01-26 11:06  

Sent på kvällen den 7 november i fjol fick tiotusentals människor i östra Svealand bevittna ett brinnande klot skära genom atmosfären. Nu har delar av den ovanliga meteoriten hittats.

Forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet har berättat att det mullrande ljusskenet var en bolid – en extra ljusstark meteor som hade tagit sig in i atmosfären och börjat brinna.

Fenomenet observerades och fotograferades av meteorkamerastationer i Örebro, Uppsala och Borlänge, men även i Finland, Danmark och Norge.

Läs mer: Exoplaneter roterar kring stjärna i rytmisk dans

Med hjälp av bilderna kunde forskare studera rymdstenens sista sekunder och därigenom ringa in ett område där stenen eventuellt slog ned.

Efter forskarnas tips gav sig meteoritjägare ut på skattjakt i området kring Fjärdhundra i Enköpings kommun, rapporterar Dagens Nyheter.

Rymdsten nära Ådalen

Den 22 november kunde de första spåren efter rymdstenen lokaliseras i närheten av Ådalen, norr om Fjärdhundra.

– Det är unikt, det är fösta gången på 66 år vi hittar delar av ett observerat meteoritfall i Sverige, säger Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, till P4 Uppland.

Läs mer: Forskare kan ha löst mysteriet på Saturnus måne 

Bitarna som har hittats är bara fragment av stenen som uppskattningsvis vägde nio ton då den tog sig in i atmosfären och var stor som en knytnäve när den landade.

För att fyndet ska kunna registreras krävs det dock att den fortsatt saknade huvuddelen hittas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer