Efter åskväder: Nytt svenskt blixtrekord

2014-07-28 08:58  

Under söndagens åskväder sattes nytt blixtrekord i Sverige.

Söndagen bjöd på ordentligt åskväder på flera håll och i hela landet registrerades enligt SMHI omkring 43 500 blixtar vilket är den högsta notering som gjorts under de tolv år som SMHI räknat blixtnedslag. Även i dag måndag 28 juli väntas kraftiga åskskurar på flera håll.

Störst risk för regn och åska är det i de östra delarna av landet. SMHI har utfärdat klass 1-varning för kraftig åska med lokala skyfall och hagel i Västerbottens inland och kustland samt Norrbottens kustland.

– Det är där som åskan ser ut att vara kraftigast men det kan ändå åska lokalt i andra delar av landet, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Samtidigt är det mycket torrt i markerna på flera platser i landet. SMHI varnar för stor skogsbrandsfara i södra Skåne, Östergötland, Gotland, östra Svealand och längs södra och mellersta Norrlandskusten.

TT / Ny Teknik

Mer om: Åska SMHI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer