Dubbel videokvalitet med ny standard

2012-08-16 12:18  

Med en ny standard för videokomprimering kan överföringshastigheten halveras utan kvalitetsförlust.

Arbetsgruppen The Moving Picture Expert Group, MPEG, som ansvarar för utvecklingen av ljud- och bildkomprimering har godkänt en ny preliminär videostandard. Den är en efterföljare till h.264 som idag är det vanligaste formatet för hd-video via nätet.

Den nya standarden har fått namnet High Efficiency Video Coding, HEVC, men kallas även h.265.

Med den kan överföringshastigheten av video via exempelvis internet halveras jämfört med h.264 men ändå ge samma upplevda bildkvalitet. TV-bolagen kan även pressa in två kanaler på samma bandbredd som idag krävs för en kanal.

Förslaget till ny standard godkändes i somras vid mpeg-gruppens möte i Stockholm som samlade 450 deltagare från 26 länder med representanter från telekom- dator- TV- och konsumentelektronikindustrin.

Mötet organiserades av den svenska mpeg-delegationen där Per Fröjd från Ericsson är ordförande.

- Den nya standarden kan få en enorm betydelse för industrin. 2015 beräknas video stå för 90 procent av all nätttrafik, säger Per Fröjd i ett pressmeddelande.

Han gissar även att den nya standarden kan dyka upp i kommersiella produkter redan 2013.

Jan Melin

Mer om: H.265 Video

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer