Dubbel driftstid för telefonen och elbilen

2016-08-22 12:39  
Det är främst den tunna anoden som ökar energitätheten i det nya litium-metallbatteriet. Foto: Solid EnergySystems

Ett nytt litium-metallbatteri räcker dubbelt så länge som dagens litium-jonbatterier.

Solid Energy Systems som är ett avknoppningsföretag från MIT har utvecklat ett nytt batteri som kan dubblera körsträckan för elbilar och samtalstiden för mobiler, skriver MIT News.

Anoden är en tunn folie av litium-metall försedd med en icke brännbar elektrolytbeläggning med låg resistans som förhindra bildandet av dendrit när den reagerar med litium-metall.

Enligt företaget har deras nya batteri en energitäthet på upp till 500 Wh/kg eller 1,2 kWh/liter vilket gör att batterierna kan göras hälften så stora jämfört med motsvarande litium-jonbatteri. Eller lagra dubbla energimängden i samma volym som ett sådant batteri.

Det nya batteriet kan tillverkas med samma utrusning som används för att producera litium-jonbatterier och första kommersiella produkten ska lanseras redan i år. Det blir batterier för drönare och 2017 planeras tillverkning av batterier för mobiler och annan konsumentelektronik. Året efter kommer sedan litium-metallbatterier för eldrivna fordon.

Jan Melin

Mer om: Batteriteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer