Drönarens oljud ska skrämma hem dig från jobbet

2017-12-08 15:21  
Drönaren ska få personal i Japan att undvika övertid. Foto: Taisei

Det är svårt att jobba övertid när en robot säger åt dig att inte göra det.

Att ha personal som jobbar övertid utan att klaga är förmodligen rena drömmen för en arbetsgivare.

Den här kulturen har dock blivit ett problem i Japan där man gärna jobbar mer än nödvändigt som ett sätt att visa lojalitet mot sin arbetsgivare. Människor förlorar familjetid, tid för fritidsintressen och i extrema fall har det även lett till sjukdomar och dödsfall.

Så hur ska man undvika all denna övertid? Företaget Taisei, som bygger Olympiska stadion till OS 2020 har en idé. En drönare som tjatar på kontorsarbetarna att gå hem, skriver The Hindu.

Den nyligen presenterade autonoma drönaren T-Frend ser ut som en vanlig säkerhetsdrönare som övervakar arbetsplatsen – men den har en unik funktion. Genom att spela musik väldigt högt ”Auld land syne”, ska personalen tvingas att gå lämna jobbet. Att det blev just den låten kan bero på att den i Japan ofta förknippas med stängning.

Företagets förhoppningen är att drönarens oljud tillsammans med ljudet från musiken ska göra det omöjligt att koncentrera sig på jobbet.

Här är en japans version av den klassiska låten.

Om det här kommer att vara ett effektivt sätt att lösa problemet på återstår att se. Drönaren finns tillgänglig för japanska medelstora- och stora företag från och med april nästa år. Tjänsten kommer att kosta runt 443 dollar i månaden.

Viktor Krylmark

Mer om: Drönare Japan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer