Drömmen om den flygande bilen

2012-11-21 00:45  

– I framtiden kommer alla att flyga till jobbet i sin egen bil! utropade amerikanska tekniktidskrifter på 1950-talet. Det var en tid när teknikoptimismen firade ständiga triumfer. Aldrig har väl framtiden tett sig så ljus som då.

En av de allra största teknikoptimisterna var en amerikansk flygfantast vid namn William E Horton. Han ­fascinerades av likheten mellan en flygplansvinges och en strömlinjeformad bils profil. Fick man bara upp farten borde bilen få lyftkraft och lätta, ansåg Horton. Han satte sig vid ritbordet och skissade på en flygande bil, ett fordon där själva flygkroppen fungerade som vinge.

För att öka lyftkraften försågs flygkroppen med flänsar vid kanterna. De skulle hindra luft från att halka av och skapa virvlar och därigenom minska lyftkraften. Samma funktion har de små hornen längst ut på vingarna på dagens trafikplan.

Horton hade ritat sitt flygfä i slutet av 1940-talet, men han hade inte på långa vägar det kapital som behövdes för att utveckla det. Med hjälp av visionära skisser och välsmort munläder lyckades han emellertid få till ett avtal med den excentriske flygmiljonären Howard Hughes och flygkonstruktören Harlow Curtis. Med Hughes pengar kunde han 1951 bygga en prototyp för testflygningar.

Men planet lyfte aldrig.

Misslyckandet gjorde att  samarbetet med Hughes övergick till en segsliten rättsprocess. Hughes hävdade att Hortons maskin inte kunde flyga, medan Horton ansåg att Hughes bara var ute efter upphovsrätten för den epokgörande konstruktionen.

Horton startade nu ett eget utvecklingsbolag och försökte få ihop pengar genom att sälja aktier till allmänheten. Detta resulterade i att han dömdes till fängelse för bedrägeri. Rätten ansåg nämligen att hans plan helt saknade förutsättningar för att någonsin kunna flyga.

Trots Hortons misslyckande är den flygande ­bilen en segsliten framtidsdröm. Den före­kommer i olika utföranden i snart sagt varje science-­fictionfilm. Vem har inte sett Will Smith och Tommy Lee Jones flyga omkring i en svart limousine och jaga ­utom­jordingar i ”Men in Black”?

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer