Dreamhack får världens snabbaste uppkoppling

2011-11-23 09:02  
Dreamhack är en gigantisk fest för alla hackare, programmerare och datorspelare som nu ska slå världsrekord i internetuppkoppling. Foto: Scanpix

Svenska Dreamhack är världens största datorfestival. I morgon får de även världens snabbaste internetförbindelse.

24 november öppnar Dreamhack på Elmia i Jönköping. Då samlas omkring 20 000 datorentusiaster för att bland annat spela, programmera, skapa musik och festa.

Vid tillställningen för ett år sedan sattes nytt världsrekord i antal uppkopplade datorer i ett nätverk, närmare bestämt 13 153 stycken.

Nu är det dags för ett nytt världsrekord. På invigningsdagen kopplas Dreamhack till nätet med en bredbandsuppkoppling på 120 gigabit per sekund.

Då kommer alla deltagare uppmanas att utnyttja så mycket som möjligt av nätets kapacitet.

Sedan i somras har ett 50-tal personer från Cisco, Telia och Dreamhack arbetat med att förbereda rekordförsöket.

Telia har byggt fibernätet och Cisco bidrar med hårdvara för 45 miljoner kronor. Exempelvis routrar som har överföringskapaciteten 322 terabit per sekund.

Vad motsvarar då rekordhastigheten 120 gigabit per sekund?

Med den kan exempelvis en långfilm laddas ner på 47 tusendelar av en sekund. Eller tillåta i stort sett alla stockholmare att samtidigt strömma musik, skriver Cisco i ett pressmeddelande.

Jan Melin

Mer om: Elmia Cisco

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer