Drakvindkraftverk på gång i Skottland

2016-11-03 10:48  

Vindkraftverk som genererar energi via högt flygande drakar är, enligt entusiasterna, en lösning i jakten på billig och grön energi. Nu byggs en anläggning i Skottland.

Det är brittiska företaget Kite Power Solutions som ligger bakom drak-anläggningen som ska stå färdig i mars år 2017. Den ska ha en effekt på 500 kilowatt och byggs på Försvarsdepartementets område i närheten Stranraer, Skottland. Sedan tidigare har Kite Power Solutions en demonstrationsanläggning i Essex.

Själva drakarna når en höjd på upp till 450 meter, där de flyger i en "åtta” runt stolpen de är fästa i. När en drake sjunker, lyfter en annan, och genererar kontinuerligt energi. På den höga nivån där drakarna befinner sig är vindarna mer konstanta och därmed mer effektiva än vindkraftverk på lägre nivå, enligt företaget själva.

– De dagar då vi inte genererar något kommer att vara få, färre än tio om året, säger David Ainsworth, på Kite Power Solutions till tidningen The Independent.

Kite Power Solutions lyfter också gärna fram sin låga kostnad. Kraftverken är lättare än andra och är tänkta att byggas till havs, där kostnaden för att ankra dem är lägre än att bygga fasta anläggningar på land.

Bland entusiasterna som hoppas på drakkraften finns bland andra Bill Gates.

Maf Smith på organisationen RenewableUK är försiktigare. Till The Guardian säger hon:

– Drakkraft är i ett tidigt skede av sin utvecklig och det kommer att bli intressant att se hur tekniken utvecklas. Vi kommer att behöva ett brett spektrum av framtida energikällor för att möta våra behov på ett hållbart sätt.

Här presenterar företaget själva sin vision:

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer