Dna kastar nytt ljus över Loch Ness-odjuret

2018-06-18 14:34  
Denna välkända bild som publicerades i Daily Mail 21 april 1934 och sägs föreställa det sk Loch Ness-odjuret togs av en Londonläkare vid namn Kenneth Wilson. Bilden avslöjades som bluff årtionden senare. Foto: PrB / SCANPIX SWEDEN / TT

Är det en förhistorisk dinosaurie eller kanske bara en vågrörelse? Nu ska en nyzeeländsk vetenskapsman ta dna-prover från den berömda sjön i Skottland för att kunna bringa klarhet i den gamla sägnen om Loch Ness-odjuret.

Neil Gemmell har rest från Otago-universitetet i Nya Zeeland för att ta vattenprover från sjön Loch Ness söder om Inverness i Skottland.

– Över 1.000 personer hävdar att de har sett ett odjur här, kanske finns det något uppseendeväckande därute, sa han till AFP när han kastade sin sond ned i vattnet.

Läs mer: Robot hittade sjöodjur i Loch Ness

Senast i mars påstod två amerikanska turister att de sett det mytomspunna sjöodjuret.

Läs mer: Google jagar sjöodjur

Brittiska BBC låg 2003 bakom en omfattande undersökning av Loch Ness-sjön där man scannade av hela vattenområdet med hjälp av avancerad teknisk utrustning.

Trots höga förhoppningar påträffades dock ingen gigantisk sjöbest. Vetenskapsmän knutna till det projektet konstaterade att Loch Ness-odjuret nog trots allt var en myt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer