Populärteknik

Djuriska drifter

Så var krisen över för den här gången. I alla fall det värsta. Men vad berodde den på? Dåliga amerikanska huslån? Ohämmad utlåning mot dåliga säkerheter? Avancerade finansiella derivat som ingen begrep sig på? Eller kanske girighet och osund bonuskultur inom finansvärlden? – Alltsammans samtidigt, men framför allt djuriska drifter hos aktörerna, svarar två amerikanska författare i en av sommarens finanskrisböcker.

Publicerad

På konstbiennalen i Kairo i vintras visades en installation bestående av ett trettiotal två och en halv meter höga vargar iklädda mörka kostymer, vita skjortor och slipsar. Hade den amerikanske ekonomen och författaren Robert Shiller sett detta hade han säkert skrattat rått. För det är så han och hans medförfattare George Akerlof beskriver finansmarknaden i sin nya bok ”Animal Spirits”, vilket väl närmast kan översättas med ”Djuriska drifter”.

– De finansiella kriserna som återkommer med jämna mellanrum beror huvudskligen på psykologi, säger Shiller och Akerlof, och hävdar att de öppnat ett helt nytt forskningsfält – ekonomisk beteendevetenskap.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här