Dina kalsonger påverkar kvaliten på dina spermier

2018-08-09 07:46  
Bild från en modevisning av klädmärket Björn Borg. Foto: Erlend Aas / Scanpix NORGE / SCANPIX / TT

Män som satsar på en lite lösare kalsongvariant har i genomsnitt fler livsdugliga spermier jämfört med män som föredrar ett tajtare grepp i grenen. Män som vill få barn bör alltså satsa på boxer, snarare än string eller tanga.

Utbudet av kalsongvarianter är stort. Valet är dock inte enbart en fråga om komfort, utan kan också påverka fertiliteten, det vill säga förmågan att alstra barn.

Det visar forskning vid Harvard School of Public Health som genomfört den hittills största jämförande studien på området.

Läs mer: Spermier tappar kraft av solskydd

– Eftersom män kan välja vilken typ av underkläder de föredrar, kan resultaten bidra till att förbättra testiklarnas funktion bland män, säger forskningsledaren Lidia Mínguez-Alarcón, till tidskriften Human Reproduction, där studien nu presenteras.

I den aktuella studien rekryterade forskarna 656 män i åldrarna 18 och 56 år som alla hade sökt för fertilitetsproblem i Massachusetts mellan åren 2000 och 2017.

I samband med detta lämnade samtliga män sädesvätska och ett blodprov. De fick också svara på diverse frågor, bland annat om vilken typ av underkläder de hade haft senaste tre månaderna.

Boxer vanligast

Drygt hälften, 53 procent, av de tillfrågade männen föredrog lössittande boxerkalsonger. Dessa män var i genomsnitt något yngre, smalare och tog fler varma bad, jämfört med de andra.

Läs mer: P-salva för män testas i Sverige

Efter att ha justerat för faktorer som kan påverka spermiekvaliteten – såsom fetma, fysisk aktivitet, varma bad samt vilket år provet togs – hade dessa män även 25 procent högre spermiekoncentration, 17 procent fler spermier totalt sett och hela 33 procent fler simmande spermier i ett enskilt ejakulat, jämfört med de män som vanligtvis föredrog tajtare underkläder.

Kroppen kompenserar

Utöver detta hade "boxermännen" även lägre nivåer av follikelstimulerande hormon (FSH) som hos män påverkar testiklarna att producera fler spermier. Forskarna tror att skillnaden beror på kompensation. Hos män med tajtare underkläder sjunker antalet spermier till följd av värmen, något som får kroppen att producera mer av hormonet för att, i möjligaste mån, kompensera för bortfallet.

Läs mer: Unik transplantation: Sprängskadad soldat fick ny pung och penis

Några skillnader i andra hormonnivåer eller i antalet dna-skador, kunde forskarna dock inte se.

Detta är inte första gången som forskare undersöker eventuella kopplingar mellan mäns underkläder och antalet spermier och spermiekvaliteten. Tidigare studier har kommit fram till liknande resultat. Men enligt forskarna är denna studie större och undersöker ett bredare spektrum av mäns fertilitet, såsom hormonnivåer och förekomsten av eventuella dna-skador.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer