Detta säger vetenskapen om Jurassic Park

2018-06-12 18:00  
Tyvärr är vetenskapen ganska långt ifrån Jurassic Parks verklighet. Foto: Darko Vojinovic

Nu går den femte filmen om den legendariska dinosaurieparken Jurassic Park på bio – detta säger forskarna om möjligheten att göra verklighet av filmerna.

I den första Jurassic Park-filmen presenteras idén om hur forskare lyckas återskapa dinosaurier genom att använda dna som har hittats i myggor. Dessa myggor och det dinosaurieblod de burit på ska enligt filmen ha bevarats tack vare att myggorna har blivit inkapslade i bärnsten och på så sätt konserverats.

Läs mer: Därför överlevde dinosaurier i Arktis

Vetenskapsmagasinet The Conversation bestämde sig för att reda ut detta. De frågade Darren Griffin, professor i genetik och Rebecca O'Connor, forskningsassistent på universitetet i Kent, och fram till att filmens tes är, till alla dinosauriefans förtret, högst osannolik.

De förklarar att forskare redan har hittat myggor med dinosaurieblod. Dock har dna:t i blodet för länge sedan förstörts och idén om att det skulle göra någon skillnad om myggan var konserverad i bärnsten ger de inte mycket för.

Läs mer: Urfågeln kunde flyga – men inte särskilt bra

Det äldsta dna som har hittats och studerats är runt en miljon år gammalt. För att kunna studera dinosaurieblod måste man gå tillbaka minst 66 miljoner år.

Även om du leker med tanken att forskare skulle finna intakt dinosaurie-dna, så skulle det vara upphackat i miljoner av små bitar och vi skulle inte ha en aning om hur de skulle sitta ihop. I Jurassic Park ersätts de saknade pusselbitarna med grod-dna, men det skulle inte fungera i verkligheten.

Läs mer: T-rex hade faktiskt användning för sina pyttesmå armar

Darren Griffin och Rebecca O'Connor förklarar att det krävs mycket mer än bara dna för att kunna bygga upp ett djur. De berättar att dna endast är startpunkten och att den fortsatta konstruktionen av en dinosaurie består av många fler komplicerade steg som forskare än i dag inte har lyckats återskapa på artificiell väg med ens nutida djur.

Läs mer: Tyrannosaurus hade enorm bettstyrka

Jurassic Park är helt enkelt inget mer än riktigt bra fiktion som ses bäst på film.

Christoffer Bertzell

Mer om: Dinosaurier DNA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer