Detaljgranska det mekaniska mästerverket

2012-12-03 12:44  
Fullskalemodellen av Charles Babbages differensmaskin har fotograferats från fyra håll och visas i zoomningsbara bilder. Foto: Xres Studio

En fullskalemodell av Babbages differensmaskin från 1800-talet finns nu som en zoomningsbar gigapixelbild på webben.

Så kallade gigapixelbilder visar vanligtvis landskap, städer, muséer och olika konstverk. Men nu finns även en sådan bild föreställande Charles Babbages differensmaskin som är en föregångare till dagens datorer.

Han presenterade sin idé om beräkningsmaskinen inför Royal Astronomical Society i London 1821 men lyckades aldrig bygga ett fungerande exemplar.

Senare har flera olika versioner byggts efter Babbages ritningar och instruktioner. Det finns till och med modeller av maskinen som byggts i Lego och Meccano.

De två mest kompletta av Babbages differensmaskiner finns på Science Museum i London och Computer History Museum i Mountain View i Kalifornien.

Det är den senare som nu fotograferats och presenterats i form av en webbtjänst som avbildar maskinen från fyra håll och erbjuder inzoomning till nivån där även små skruvar kan detaljstuderas.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer