Det smäller för en kvarts miljard

2010-12-30 09:52  
Från fyrverkeritävlingarna i Hannover. Foto: Christoph Maier

Svenskarna köper fyrverkerier för en kvarts miljard om året. Ändå finns ingen tillverkning i landet.

- Det blev för dyrt helt enkelt, säger Thomas Wetterström, vd på Hammargren Pyroteknik AB som numera är den största importören i Sverige.

- Vi flyttade ut större delen av produktionen till Kina i mitten av 1980-talet. Det sista fasade vi ut 1993. Det är för dyrt att tillverka fyrverkerier i Sverige.

Men de fyrverkerimästare som deltar i typ VM, gör de inte sina bomber och raketer själva?

- Nej. Man komponerar. Man köper in sina effekter och så komponerar man dem. Alltså ordning, kombinationer, pauser och så vidare. Man lägger upp ett datorprogram som styr det.

Kan du tillverka bomber själv?

- Jag vet hur man gör, jag har varit och tittat på produktionen, men jag kan inte göra det själv.

Din bästa fyrverkeripjäs?

- Folkets favoriter är tårtor. Lätta att använda, massor av effekter.

Har du någon personlig favorit?

- Ja, det är att jubileumspaket som finns i vårt sortiment.

Är det det häftigaste du har smällt?

- Nja, vi har arrangemang där vi har större saker än det vi säljer publikt. Där har jag smällt stjärnbomber som har 12 tums diameter i röret.

Som en gammal lp-skiva då. Hur mycket krut är det i en sån laddning?

- Det är olika. Det vi säljer till publik får max hålla ett kilo pyroteknisk vikt. Men det vi skjuter professionellt har inget tak för hur mycket man får ladda.

Hur mycket fyrverkerier säljer ni varje år?

- Svenskarna köper fyrverkerier för en kvarts miljard varje år. Vi har 30 procent av marknaden.

Och hur många decibel motsvarar det?

- Allt färre. Numera får högst 20 procent av det pyrotekniska innehållet användas till knall. Kinaskott får inte säljas längre. Och inte häxpipor heller, för de flyger fritt.

Var i Sverige smäller det högst på nyårsafton?

- Storstäderna. Men om man räknar per invånare är det mer i Norrland. Mest är det nog i Kiruna.

 

Martin Hildeberg, fyrverkerimästare på Göteborgs Fyrverkerifabrik, fick i september guldmedalj i Hannovers tävling i musikfyrverkeri, företagets 21a guldmedalj i 30 tävlingar.

Bygger du dina pjäser själv?

-  Nej, det är det nästan ingen som gör. Vi köper allt från olika fabriker i utlandet, mest Tyskland, Spanien, Italien och Kina. De bästa pjäserna görs i Japan, men de är också dyrast. Vi har en del egen design på grejorna, det är inte från hyllan direkt.

Vad gör du då?

- Jag designar och beställer fyrverkerier. ”jag vill ha en grej som gör det här”. Jag kombinerar ihop effekter, hittar på egna kombinationer. Ibland skickar jag skisser till fabriken, ibland får de provskjuta så man ser att det fattat vad man vill ha.

Om alla kan köpa samma bomber och raketer, vad är det då man tävlar i?

- Fyrverkeritävlingar vinner man mest på design, på att utnyttja effekter på rätt sätt. Det gäller att ha fantasifull, bra dramaturgi. När man tävlar till musik är känslorna och timingen jätteviktiga.

Vilka är dina bästa fyrverkerier?

- Montreal och Hannover var väldigt lyckade.

Har du någon favoritpjäs?

- Jag är väldigt förtjust i italienska farfallebomber. Det är en elegant pjäs, med ett färgat centrum och virvlar av silverfjärilar i ringar.

- Sen har japanska bomber generellt otrolig perfektion och kvalitet in i minsta detalj. Med de ligger tyvärr utanför budgeten för de fyrverkerier som vi ordnar i Sverige. För dyra helt enkelt. I Japan finns det tävlingar i att framställa pjäser! Men jag brukar titta på de bästa på Youtube. Pornografi för pyrotekniker!

Vad är det största du smällt av?

- Det har blivit några 16-tumsbomber som vägt upp till 35 kg styck. Det är stjärnbomber med guldregn eller olika mindre bomber. Men så stora pjäser blir det sällan,  Nu till nyår blir det som mest en del 12-tumsbomber. De väger upp till 12–14 kg och ger en effekt på himlen mellan 300 och 350 meter i diameter. Såna ska vi smälla i Göteborg och Stockholm.

Hur får man olika former?

- Man kan få exempelvis figurer genom att lägga en mall med laddningar typ stjärnor inuti en bomb, alltså man bygger bomben som två halvklot med separationsladdning, fluffigt krut. På det ena halvklotet lägger man en mall till exempel i form av ett hjärta, och lägger stjärnor. Så lägger man ihop halvkloten och klistrar papper utanpå så man får ett jämnt och starkt skal. När man sedan skjuter upp den får man en figur, men om det blir ett hjärta eller en potatis beror på kvaliteten i arbetet. Det är många som säljer figurbomber men inte alla som har en bra kvalitet.

 

Fotnot: Hammargrens ägs av det kinesiska företaget Brothers Pyrotechnics sedan 2002. Även Hanssons Fyrverkeri ägs sedan 2002 av ett kinesiskt företag: Panda Fireworks.

Eddie Pröckl

Mer om: Fyrverkeri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer