Det knapplösa tangentbordet

2011-04-28 11:28  

Det sedan länge aviserade tangentbordet utan fysiska knappar är nu klart för leverans.

Det tryckkänsliga tangentbordet Cool Leaf från japanska Minebea börjar säljas i Japan 13 maj till ett ännu inte offentliggjort pris.

Innan strömmen slagits på ser det ut som en tunn spegel och saknar helt tangenter. I drift byggs de virtuella knapparna upp av små lysande prickar.

Den japanska sajten Akihabara News som gjort en snabbtest skriver att användningen påminner om att knappa på de virtuella tangentborden på en Androidplatta eller en Ipad. Med en stor skillnad. Cool Leaf har en flertangentsfunktion för den som har behov av att exempelvis aktivera CTRL+ALT+DEL.

Det som förvånar testarna är att tangentbordet bara har en fast lay-out. Man kan alltså inte själv förändra eller anpassa knapparnas placering och funktion trots att allt styrs av programvara.

Den version som börjar säljas i maj har japanska tecken men enligt ett pressmeddelande introduceras nya modeller för andra språk senare i sommar.

Vid premiären finns stöd för Windows men en Macversion är på gång.

En målgrupp för det nya tangentbordet är de som arbetar i livsmedelsfabriker, renrum och sjukhus med höga hygienkrav. Då Cool Leaf saknar bakterie- och dammsamlande tangenter är det lätt kan desinficera. Men det sägs även passa för att styra en hembio när man vill ha rumsbelysningen släckt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer