Populärteknik

Det här vr-headsetet får dig att se ut som en fluga

Läckta bilder visar Vive Flow. Foto: HTC
Läckta bilder visar Vive Flow. Foto: HTC
Vive Flow med förvaringsfodral. Foto: HTC
Vive Flow med förvaringsfodral. Foto: HTC

Det är svårt att säga om designen på HTC:s nya headset bara blir en kortlivad fluga. Men i vilket fall som helst kommer användaren att se ut som en.

Publicerad

Med vad som påminner om ett par överdimensionerade solglasögon verkar HTC försöka skaka liv i sina ansträngningar att ta plats på konsumentmarknaden.

Vive Flow, som HTC förväntas lansera officiellt 14 oktober, tycks vara en korsning mellan smarta glasögon och virtual reality-enhet. Kåporna täcker ögonen, men det finns inget hjässband utan bara ett par rejäla skalmar, med inbyggda högtalare. 

Under kåporna sitter vad som ser ut att vara en framåtriktad kamera som skulle kunna användas för positionering av användarens händer och/eller för att låta användaren se sin omgivning.

Det sägs vara en fristående enhet på så sätt att den inte kräver en extern pc för att fungera. Men det är oklart om alla kretsar göms i headsetet eller om viss processorkraft är distribuerad till någon typ av trådad puck.

Det uppstår onekligen frågor om hur bra de här sitter på plats. Foto: HTC
Det uppstår onekligen frågor om hur bra de här sitter på plats. Foto: HTC
Vive Flow med förvaringsfodral. Foto: HTC
Vive Flow med förvaringsfodral. Foto: HTC

En av de bilder som läckt inför lanseringen visar hursomhelst en fläkt positionerad i mitten av headsetet och en hel del andra icke namngivna interna komponenter. En cylinderformad sak med lock, som syns på en annan bild, är troligtvis en förvaringsbehållare som skyddar enheten när man är på språng. Ytterligare andra bilder illustrerar att en mobiltelefon kan användas som handkontroll. 

Det verkar åtminstone uppenbart att Vive Flow är en enhet som ska säljas till konsumenter. Det betyder att den kommer att konkurrera med exempelvis Facebooks framgångsrika Oculus Quest 2.

Vive Flow. Foto: HTC
Vive Flow. Foto: HTC

Enligt det marknadsföringsmaterial som mästerläckaren Evan Blass publicerat på Twitter ska Vive Flow kosta 499 dollar och börja levereras i november. 

Lanseringen av Vive Flow kommer samtidigt som det omsusade bolaget Magic Leap – som precis tagit in ytterligare hisnande 5 miljarder kronor – visat upp ett par nya smarta glasögon, riktat mot företagskunder. En av dessa företagskunder är enligt Magic Leap svenska telekombolaget Ericsson. 

Även spelföretaget Valve sägs ha ett fristående vr-headset på gång, och som bekant är ju även Apple i färd med att ge sig in på den här marknaden.