Det här skulle hända om en stor asteroid kraschade ner i ett hav

2018-12-04 15:30  
Foto: NCAR VisLab / Skärmavbild Youtube

Vad som skulle hända om en asteroid kraschade ner i ett hav på vår jord har det spekulerats om i flera filmer, som Armageddon eller Deep Impact. Nu har amerikanska forskare visat vad som skulle hända på riktigt i en simulering.

Det är det amerikanska nationella centret för atmosfärforskning (NCAR) som har publicerat en video som illustrerar vad som skulle hända vid en asteroidkrasch, rapporterar Mashable.

Simulationen är baserad på data som har sammanställts av Los Alamos nationella laboratoriumsforskare Galen R. Gisler och Jon M. Patchett. I videon kan du se en jämförelse av en asteroid med en diameter på 250 meter slå ner i två variationer. En visar upp ett nedslag utan en luftbrisad, medan den andra simulerar en luftbrisad där asteroiden bryts upp i flera bitar innan den slår ner.

Läs mer: Oumuamua – farkost från yttre rymden?

Simuleringen visar att vid ett nedslag från en mer sned vinkel ökar risken för en tsunami. Rapporten förklarar att det mest troliga scenariot skulle vara just en krasch i ett hav.

Nu är risken för att jorden skulle bli träffad av en asteroid väldigt liten, men vid en sådan händelse visar denna forskning ändå stora risker för de som bor nära kustområden. Se videon i spelaren nedan.

Christoffer Bertzell

Mer om: Asteroid Meteorit

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer