Det här meddelandet gör att din Iphone kraschar

2018-01-19 14:36  
chaIOS kan göra kaos med din Iphone. Men det finns ett sätt att skydda sig. Foto: TT

Det finns ett bedrägligt meddelande som kan dyka upp i din Iphone. Om du får det kommer telefonen att frysa. Men det finns ett sätt att skydda sig.

Nyligen upptäcktes en bugg i Ios. Den gör det möjligt att konstruera ett meddelande, som när det sänds till en Iphone fryser enheten och ibland även startar om den.

Mjukvaruutvecklaren Abraham Masri är personen som upptäckte buggen som går under det fyndiga namnet ”ChaiOS”. För Buzzfeed berättar Masri att han upptäckte sårbarheten när han matade in slumpmässigt framtagen data för att försöka ”förstöra” operativsystemet, även kallat ”fuzzing”.

Det enda en person skulle behöva för att frysa din telefon är ditt telefonnummer. Enligt Buzzfeed har Twitter-användaren ”aaronp613” provat att uppleva buggen: ”Enheten fryser i några minuter, därefter kommer appen Meddelanden inte att läsa in några andra meddelanden och fortsätta att krascha”. Han testade på en Iphone x och en Iphone 5s. Båda enheterna påverkades av buggen.

Läs mer: Tips på saker du kanske inte visste du kan göra i Facebook Messenger

En talesperson för Apple bekräftar för Mashable att en fix kommer till nästa uppdatering av operativsystemet.

Det finns dock sätt att skydda sig redan nu. Enligt twittraren Eric Ramirez är det ganska enkelt. Genom att blocka domäner är det inte problem. Gå in på Inställningar -> Allmänt -> Begränsningar. Välj alternativet Webbplatser. Där inne väljer du att begränsa till vuxet innehåll och skriv in domänen för github.io.

Viktor Krylmark

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer