Det här kreditkortet använder fingeravtryck istället för pin-kod

2019-03-12 09:30  
Natwests kontaktlösa betalkort har en fingeravtrycksläsare i ena hörnet. Foto: Natwest

Den brittiska banken Natwest testar nya betalkort där användaren bekräftar köp med en inbyggd fingeravtrycksläsare.

Kontaktlösa betalkort har i stort sett blivit standard, men du som är van vid att ”blippa” när du betalar vet att en betalning över 200 kronor kräver att du slår in pin-koden. Det vill den brittiska banken Natwest sätta stopp för.

I ett pilotprogram som startar i april ska 200 kunder få testa en ny typ av kontaktlösa betalkort som har en inbyggd fingeravtrycksläsare i ena hörnet, skriver The Guardian. Genom att hålla tummen över läsaren samtidigt som du ”blippar” kortet går det att betala så stora summor som ditt konto tillåter utan att knappa in någon pin-kod.

Läs mer: Fidesmos teknik gör analog klocka till betalkort

Tekniken ska fungera med alla betalstationer som har stöd för trådlösa betalningar, och Natwest säger sig ha arbetat ihop med Visa och Mastercard för att säkerställa att verifikationerna fungerar världen över.

Fingeravtrycket krypteras och lagras endast lokalt på kortet, det hamnar därmed inte i bankens egna it-system. För att registrera ett kort krävs dock i nuläget att kunderna besöker ett bankkontor för att registrera sitt fingeravtryck.

Läs mer: Nu kan du betala med din nummerplåt på bilen

Den biometriska tekniken har utvecklats av det nederländska företaget Gemalto som även gjort liknande tester ihop med banker i Italien och Sydafrika.

Simon Campanello

Mer om: NFC Betalkort

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer