Det här blir världens största hotell

2015-06-01 11:32  
Fyra av de tolv tornen får landningsplatser för helikoptrar. Foto: Dar Al-Handasah

Ett hotell med 10 000 rum ska byggas i Mekka.

2017 öppnas världens största hotell i muslimernas heliga stad Mekka, skriver The Guardian. Den totala golvytan blir omkring 1,4 miljoner kvadratmeter där det ska få plats 10 000 sovrum, 70 restauranger, affärer, samlingssalar och i gatuplanet en busstation.

Antalet våningar blir 45 varav fem ska disponeras av den saudiska kungafamiljen.

Inspirationen till hotellet som heter Abraj Kudai är ett traditionellt ökenfort där basen är ett tio våningar högt fundament varifrån tolv torn reser sig runt en av världens största kupoler. På toppen av fyra av tornen ska det anläggas landningsplatser för helikoptrar.

Byggkostnaderna är enligt The Guardian omkring 30 miljarder kronor som kommer från det saudiska finansdepartementet som gett företagsgruppen Dar Al-Handasah i uppdrag att uppföra hotellet.

Vid sidan av att vara en pilgrimsort har Mekka som årligen besöks av 20 miljoner människor även blivit en populär stad för bland annat bröllop och konferenser.

Jan Melin

Mer om: Hotell Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer