”Det här blev inte riktigt som Huawei hade tänkt sig”

2019-08-07 08:22  
Kollage av bild på Huawei-fasad i Dongguan, Kina och Huaweis Twitter-enkät. Foto: Andy Wong/AP/TT

Hur ser en pr-blunder ut? Ja, du kan alltid fråga Huawei, skriver Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö.

Det hårt ansatta telekombolaget har i en enkät frågat Twitter-användare vilka som egentligen äger Huawei. Utöver en strid ström av ironi, sarkasmer och spydigheter svarade 42 procent att bolaget ägs av den kinesiska staten.

Bara 26 procent gav det svar Huawei själva föredrar: att företaget ägs av de anställda. Nästan 57 000 har deltagit i enkäten.

Ny Teknik har i flera artiklar skrivit om Huaweis kopplingar till den kinesiska regimen och om hur den några år gamla underrättelselagen kan tolkas. Men lyssna inte på oss för all del! Huawei har nämligen ett Twitter-konto som går under namnet Huawei Facts som säger sig ge ”den officiella sanningen och faktan om Huawei”.

Alltid förtroendeingivande när ett storbolag säger sig sitta på den officiella sanningen.

I vilket fall som helst uppger Huawei att användarna på Facebook och Linkedin hade bättre koll på den ”officiella sanningen”. Där svarade 77 respektive 78 procent att företaget ägs av de anställda.

Peter Ottsjö

Mer om: Huawei 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer