Populärteknik

Det händer i rymden 2015

Dawn granskar mörka jättar. Rymdsonden Dawn sköts upp 2007 för att ta en närmare titt på två av de största objekten i asteroidbältet: Vesta och Ceres. Ceres är en dvärgplanet som ensam står för en tredjedel av asteroidbältets massa. Ändå är relativt lite är känt om dessa mörka giganter. I april anländer Dawn till Ceres.
Rosetta och Philae. ESA:s expedition till kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko resulterade i en nästan lyckad landning. Landaren Philae föll ned till kometytan från sonden Rosetta, men studsade och landade delvis i skugga. I augusti har kometen kommit så nära solen att vi kan veta om ljuset räcker för att väcka Philae igen.
Hubbleteleskopet fyller 25. Hubble Space Telescope har gett oss många av de vackraste bilderna vi har av den del av universum som ligger utanför atmosfären. Det har också bidragit med oskattbara forskningsrön – till exempel för att bestämma hur snabbt universum expanderar. Med en spegel på 2,4 meter i diameter och en position i omloppsbana på 559 kilometers höjd kan Hubble ta bilder som är omöjligt att efterlikna med teleskop på jorden. Det kunde ha gått snett från början. Vid uppskjutningen var spegeln felslipad. Det kunde korrigeras 1993 med en riskfylld räddningsexpedition. Sammanlagt har astronauter besökt teleskopet 4 gånger. NASA räknar med att det fortsätter funka till åtminstone 2020.
Första sångerskan i rymden. I oktober blir Sara Brightman den första professionella sångerskan i omloppsbana. Hennes besök på den internationella rymdstationen blir ett stort steg för rymdturistbranschen. Det finns dock en risk att Lady Gaga hinner före. Med på resan är den danske astronauten Anders Mogensen.
Pang på planeten. Nasa:s sond Messenger (”Mercury surface, space environment, Geochemistry and ranging) blev den första farkosten i omloppsbana runt Merkurius. Den sändes upp 2004, anlände till Merkurius 2011 och under 2015 får uppdraget ett dramatiskt slut. Efter att sonden gjort slut på sitt sista bränsle kraschar den på planetens yta, sannolikt under våren. Foto: NASA
Närbild på Pluto. I mitten av juli kommer Nasa-sonden New Horizons att bli den första farkosten som får en nära titt på dvärgplaneten Pluto samt dess satelliter Charon, Nix, Hydra, Kerberos och Styx. Sonden kommer att passera inom 10 000 kilometer från Plutos yta, med en hastighet på 13,8 kilometer per sekund. Bilderna på planeten kan få en bästa upplösning på 50 meter per pixel. Efter Pluto fortsätter New Horizons in i Kuiperbältet. Där får slumpen delvis avgöra studieobjekten. Så lite är känt om Pluto och dessa månar att man idag inte ens har några exakta mått på himlakropparna. Foto: NASA

2015 kan bli ett bra år för utforskningen av rymden. Rymdfarkoster når solsystemets utkanter, en känd sångerska når omloppsbana och nya raketer testas.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här