Det finns en gömd kyrkogård för rymdskepp – mitt i Stilla havet

2017-10-24 13:28  
Mitt i Stilla havet, så långt bort från land som det är möjligt dumpar rymdorganisationerna sitt rymdskräp. Foto: TT / Google maps

Rymdorganisationer världen över har hittat en säker kraschplats för sina större farkoster. Och den ligger mitt i Stilla havet.

Den mest avlägsna platsen på jorden har många namn, ett av dessa är ”Point Nemo”, alltså latin för ”ingen”. Platsens exakta koordinater är 48 grader 52,6 minuter sydlig latitud och 123 grader 23,6 minuter väst longitud, den hittas här på Google maps.

Punkten är cirka 2250 km från land – därför anses det vara det perfekta stället för döda eller döende rymdfarkoster. Platsen kallas för Nasas kyrkogård för rymdfarkoster.

”Det är i mitt Stilla havet och är det så långt från någon mänsklig civilisation du kan hitta”, skriver Nasa.

För att lyckas ”begrava” något på kyrkogården måste rymdorganisationerna planera en kollision över platsen. Mindre satelliter hamnar däremot oftast inte vid ”Point Nemo” eftersom de ofta brinner upp när de faller mot jorden.

Läs mer:

Läs mer: Solexplosion hotar jorden

Problemen uppstår ofta med de större objekten, som till exempel Kinas första rymdstation Tiangong-1, en 8,5 ton tung bjässe.

Kina tappade kontrollen över det 12 meter långa laboratoriet i mars 2016. 2018 väntas det krascha i havet. Var exakt är det ingen som vet. Den ideella organisationen Aerospace Corporation kan generera en prognos först fem dagar innan rymdstationen börjar splittras i jordens atmosfär.

Astronauter som lever ombord på den internationella rymdstationen lever faktiskt närmare den här kyrkogården än någon annan. Det beror på att ISS befinner sig på ett avstånd om 360 kilometer från jorden och ”Point Nemo” när den närmar sig punkten. Den närmaste ön är längre bort än så.

Mellan 1971 och mitten av 2016 har rymdorganisationer över hela världen dumpat minst 260 rymdfarkoster i regionen, skriver Popular Science.

Här ligger bland annat rymdstationen MIR begravd under mer än tre kilometer vatten. Det tillsammans med fler än 140 ryska leveransfarkoster. Till och med en Spacex-raket uppges ligga begravd här.

Dessa kraschade rymdfarkoster ligger däremot inte i en prydlig hög. Enligt Aerospace Corporation kan en farkost som Tiangong-1s delar spridas över en ovalformad kraschplats som på längden kan bli upp emot 1600 kilometer.

Viktor Krylmark

Mer om: Rymden Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer