Populärteknik

Den svenskägda grunden för de ryska kärnvapnen

KAIANDERS. Ett bolag vid namn Estniska skifferoljebolaget bildades 1922 med pengar från familjen Wallenberg. I skiffern fann man också små mängder av uran. I dag står de oljeskiffereldade kraftverken vid Narva för 95 procent av Estlands elenergi.

Publicerad

Det liknar lite ett Grand Canyon i miniatyr, men det är inte naturens krafter i form av ett vattendrag som ätit sig ner i marken. Här har stora maskiner grävt ut en nästan 30 meter djup och en kilometer lång dalgång i det flacka skogsbevuxna landskapet. I den platta botten av dalen ses en gul frontlastare fylla flaken på en ström av lastbilar med nyss frilagd gråsvart sten.

På ena sidan av dalgången stupar klippan lodrätt ner, den andra utgörs av en rasbrant där sten som skyfflats upp verkar vilja rasa ner igen. I dalens ända står en jättelik lyftkransliknande maskin som med en släpande skopa skyfflar ljusgrå sten från botten av dalen till toppen på andra sidan. Trots att jättekranens arm är ungefär hundra meter lång ser skopan ynkligt liten ut. Som att gräva ur ett grustag med en matsked.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här